Beşiktaş Jimnastik Klübü Nasıl Kuruldu?

Beşiktaş Jimnastik Klübü Nasıl Kuruldu? 

 Bu gün 14/03/2018 ve akşam saatlerinde Beşiktaş, Bayern Münih ile Şampiyonlar ligi son 16 turu 2. maçında karşı karşıya gelecek. Bu nedenle Beşiktaş Jimnastik Klübü (BJK)kuruluş hikayesine bir göz atalım. 

Birazdan bahsedeceğimiz bu köklü spor klubü Osmanlı 'nın son döneminden başlamak üzere hala pek çok alanda kendini ispat etmiş ve gerek klup için gerekse ülkemiz açısından çok büyük başarılara imza atmış, ülkemizin en büyük kluplerindendir. 

Yine bir azim ve kararlılık öyküsü. 


 Beşiktaş Jimnastik Klubü kurucusu kimdir? 


 1902 yılında Osmanlı Devletinde tahtta 2.Abdülhamit bulunuyordu. Abdülhamit ülke içerisinde yabancıların casusluk faaliyetlerinde bulunduğundan şüphe ediyordu. Bu nedenle Futbol oynamayı yasaklamış, toplu olarak bir yerde çok fazla kişinin toplanmasına sınır getiriliyor ya da polis vasıtasıyla bu topluluk dağıtılıyor, sorgulanıyordu. Böyle bir ortamda Medine muhafızı Osman Paşa' nın Beşiktaş Serencebey 'de bulunan evinin bahçesinde başta oğulları Hüseyin Bereket ve Mehmet Şamil ile mahallenin gençlerinden Mehmet Ali Fetgeri, Nazım Nazif, Ahmet Fetgeri,Cemil Feti, Şevket Bey gibi zaman zaman kendilerine katılan başka arkadaşları ile yaklaşık 22 kişilik bir grup barfiks, paralel, güreş, halter, aletli veya aletsiz jimnastik hareketleri ile ilgileniyorlardı. 


Beşiktaş
Beşiktaş Eski Logo


Çok geçmeden bu faaliyetleri saraya ve Padişah 2.Abdülhamid' e kadar ulaştı. Bu sırada kendilerine düzenlenen bir baskın ile sorguya çekildiler ancak futbol oynamadıkları ve Jimnastik faaliyetleri sürdürdükleri ortaya çıkınca serbest bırakıldılar. Ancak bu sırada Şehzade Abdülhalim 'in dikkatini çeken topluluk bundan sonra çoğu antremanını onun gözetimi altında geçekleştirmeye başladı. Ayrıca bu olay neticesinde ismi de duyulan topluluğa dönemin ünlü güreşçisi ve boksörü Kenan Bey 'de destek vererek çeşitli dersler vermeye başladı. 


 Beşiktaş Jimnastik Klubü nasıl kuruldu? 


 1903 yılında faaliyetleri neticesinde şehzadenin de desteği ile özel bir izin almayı başaran topluluk "Bereket Jimnastik Klubünü kurdular. 


Beşiktaş
Beşiktaş Kurucuları


Meşrutiyetin 1908 yılında ilanı kısıtlı faaliyetler sürdüren gençlerin önünü açtı ve etkinliklerinde daha fazla serbestlik kazandılar. 

 Ancak Osmanlı son dönemini yaşıyordu ve çalkantılı süreçlerden geçiliyordu.1909 yılında siyasi baskılar nedeniyle Edirne 'de bulunan Eskrim Hocası Fuat Balkan ile halter ve güreş sporları ile ilgilenen Mazhar Kazancı Hareket Ordusuyla beraber İstanbul 'a gelerek Bereket Jimnastik Klubüyle beraber çalışmaya başladılar. Fuat Balkan bu çalışmalardan ve gösterilen azimden fazlasıyla etkilenmiş o dönemde Ihlamur Caddesinde bulunan evini klube bağışlamıştı. 

Faaliyetleri artık daha da ciddiye alınan klup adını "Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Klubü" olarak değiştirdi. Artık resmi olarak eğitmenleri de bulunan klup eskrim, halter,güreş, boks, atletizm ve jimnastik dersleri verilen bir kurum haline geldi. 

 1911 yılında ilk türk spor klubü olarak kabulü, Beyoğlu Mutasarrıfı (Osmanlı 'da validen küçük kaymakamdan büyük rütbeli bir idareci.) Muhittin Bey 'in desteği ile oldu. Bu yokluk ve mücadele ile gelişen spor klübüne ilgi bir anda arttı ve klub binası Akaretler 'e taşındı ve kayıtlı sporcu sayısı 150 'ye yükseldi. 


 Beşiktaş Jimnastik Klubü 'nün futbola olan ilgisi ne zaman başladı? 


 1910 'lu yıllarda klube bağlı gençler o dönemde daha çok gayri müslümler tarafından benimsenen futbola ilgi duymaya ve kendi aralarında sürekli maçlar düzenlemeye başladılar. Aynı bölgede kurulmuş "Valideçeşme" ve "Basiret" takımları da ayrı sahalarda futbol organizasyonları düzenliyorlardı. 1911 yılında Valideçeşme Futbol Takımının yöneticisi Ahmet Şerafettin Bey, BJK ile anlaşarak tüm takım oyuncularını klup çatısı altında topladı. Yine Ahmet Şerafettin Bey tüm Beşiktaş 'lı sporcuların tek çatı altında toplanmasının daha uygun olacağını düşündüğünden Basiret Futbol Klubü ile de anlaşarak bu takım oyuncularını da klübe dahil etti. 


Beşiktaş
Beşiktaş / Kara Kartallar


Böylece 1911 yılında Beşiktaş Futbol Şubesi kurulmuş oldu. İlk futbol takımı Fahri, Doktor Ali, Resul, Behzat, Rıdvan, Sadi, Şair Kazım, Doktor Sabri, Doktor Mehmet,Asım ve Şeref 'ten oluşuyordu. Bu takımın yanı sıra 2.3.4. takımlarda kuruldu ve masraflarını sporsever İpekçi İhsan Bey adında bir tüccar karşılamaya başladı. 

Balkan savaşları ve ardından başlayan 1.Dünya Savaşlarında tüm oyuncularını cepheye gönderen klup bu dönemde hiçbir faaliyet gösteremedi. Savaş sonrası sağ kalanlar geri dönerek klup ile yine ilgilenmeye başladılar. Şeref Bey'in de Romanya cephesinden sağ olarak dönmesi tekrar futbol klubü kurulmasına büyük etkisi oldu. 

 İstanbul 'da futbol ile ilgilenen çok sayıda takımın olması ile bir Lig tertip komitesi oluşturuldu ve İstanbul Ligi düzenlendi. Maçlar Cuma günü oynanıyordu. Fenerbahçe, Galatasaray, İdmanyurdu, Süleymaniye, Altınordu takımları bu ligdeydi. Pazar günleri ise azınlıkların kurduğu takımlar maçlar düzenliyordu. Ancak lig tertip komitesi Beşiktaş 'ı her nedense İstanbul Ligine dahil etmediler. Şeref Bey 'de lig dışındaki takımlarla bir lig oluşturdu ve ilk döneminde şampiyonluk elde etti. 

Cumhuriyetin kuruluşu ve futbol organizasyonlarının tek çatı altında toplanması ile bu tip sorunlar ortadan kalkarak Beşiktaş JK lig içerisinde yer aldı ve yıllardır hem klube hem de ülkemize sayısız başarılar katarak yoluna devam etti. 


Come to Beşiktaş.




Hiç yorum yok