Hugo Boss ve Naziler

Hugo Boss Nasıl Kuruldu?


2. dünya savaşından hemen önceki dönem ve savaş sırasında pek çok Alman markasının yaptığı gibi Hugo Boss 'ta Naziler için çalışmış bir marka Hugo Boss. Yalnız burada ilginç olan kısım tasarımlarının ordu için yapılması ve gerçekten de amacı dahilinde hepsinin çok güzel olması. 


Hugo Boss ve Naziler
Hugo Boss Tasarımı Nazi Üniformaları


Hugo Boss Kimdir?


Hugo Boss 18 Temmuz 1885 Almanya doğumlu bir moda tasarımcısı. 5 kardeşler ve tam adı Hugo Ferdinand Boss. Ailesi o döneme göre orta halli bir aile.
1903 senesinde askerden dönen Hugo Boss Konstanz şehrinde bir dokuma fabrikasında işe başlıyor. 1908 senesine kadar 5 yıl burada çalışan Hugo Boss bu tarihte ailesinden miras kalan bir iç çamaşırı dükkanının başına geçti. 1923 yılına kadar burayı çalışmaya devam etti.

Hugo Ferdinand Boss
Hugo Ferdinand Boss


Hugo Boss Nasıl Kuruldu?


1924 yılında Hugo Boss kendi markasını kurmak üzere Metzingen şehrine geldi. Planı burada bir üretim atölyesi kurarak yağmurluk, gömlek, ceket , spor giyim üzerine çalışmaktı. Fabrikasında toplam 30 kişi çalışıyordu. Ancak 7 yıl kadar sonra firması iflas etti.
Bu olay üzerine o dönem yükselişte olan Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi 'ne üye oldu. Yeni iflas etmiş olan firması içinde borçları silinerek 6 adet dikiş makinası ve personel verildi.

 1997’de New York Times gazetesine demeç veren Hugo Boss’un oğlu Siegfried “Babam Nazi partisinin üyesiydi. O dönemde kim değildi ki? Herkes Naziler için çalışıyordu” dedi. Seigfried Boss, Siemens, Volkswagen gibi markaların da SS’ler için üretim yaptığını söyleyerek, durumun antisemitizmle değil, güç dengeleriyle ilintili olduğuna dikkat çekti. 

Hugo Boss ilk olarak partinin paramiliter SS ve SA birlikleri ile Hitler Gençliği'nin üniformalarını dikmeye başladı.Bunun dışında kalan üniformalar içinse Naziler başka moda evleri ile de çalışıyorlardı. 1938 yılına kadar bu şekilde çalışmaya devam ettiler.

Nazi Üniformaları


1938 yılında Hugo Boss 'un firması bütün ordu kıyafetleri işini aldı. Bu iş ona para haricinde üniforma ve dolayısıyla erkek giyimi konusunda branşlaşma imkanı da tanıdı.Ayrıca bu büyük üretim için iş gücü olarak yine Nazilerden destek aldı, Fransa ve Polonya’daki fabrikalarında 150 Yahudi işçi ‘köle’ olarak çalıştırıldı. 

Savaş sonrası Almanya 'nın savaşı kaybetmesi nedeniyle çok büyük mali sıkıntıya düşse de markayı ayakta tutmayı başardı.

1946’da yargılanan Boss, Nazilerle ilişkisi yüzünden 100 bin Alman Markı tazminat ödemeye mahkum edildi ve oy kullanma hakkı alındı.

Hugo Boss 1948 yılında 63 yaşındayken bir diş apnesi yüzünden hayatını kaybetti.

Ölümünden sonra oğulları tarafından marka daha da geliştirildi ve dünya pazarına açıldı. 

1977 yılında marka tescil edildi.

1991 yılında firmanın tüm isim hakları İtalyan tekstil şirketi Marzotto tarafından satın alınarak üretim bu şirket tarafından devam ettirildi.

Hugo Boss
Hugo Boss Logo


Türkiye 'de Hugo Boss


1999 yılında İzmir Serbest bölgesinde "Hugo Boss" bir fabrika kurarak üretimime başladı, 2005 yılında fabrikasını büyüterek gömlek ve kadın giyim üzerine de çalışmaya başladı. Şu anda dünyada üretilen tüm "Hugo Boss" ların %80 'i Türkiye 'de üretilmektedir.

2018 İlkbahar / Yaz sezonu Erkek Giyim modellerinin bazıları için aşağıdaki kısa videoyu izleyebilirsiniz.







Hiç yorum yok