Harley Davidson Nasıl Kuruldu?

Harley Davidson Nasıl Kuruldu?


Motosiklet dediğimizde tüm dünyada akla gelen ilk markalardan biridir Harley Davidson. Hayatının bir döneminde yakından ya da uzaktan motorla ilgilenmiş herkesin hayalini de süslemiştir muhakkak.
Çünkü ilk defa yollarda görüldüğünden bu yana asiliğin, gücün ve özgürlüğün simgesi olmuş belki de tüm motosiklet dünyasına bu anlamda yön vermiş bir şirket.

Bu yazımızda bu büyük motosiklet markasına biraz daha yakından bakacağız. Kurucusu kimdir ve günümüze gelene kadar marka özelinde neler yaşanmış bu olaylara bir bakacağız.

Keyifli okumalar.
Harley - Davidson / Fat Boy
Harley Davidson / Fat Boy



 Harley Davidson kurucusu kimdir?


Çocukluk arkadaşı olan William Harley ve Arthur Davidson 1901 yılında bir motosiklet fikri ile piyasaya girdiklerinde henüz bu konuda elle tutulur bir çalışma bulunmuyordu. En çok tutulan model o dönemde il motosiklet olarak kabul edebileceğimiz 1885 yılında üretilmiş olan Daimler Reitwagen isimli bir modeldi. 
Reitwagen, havadaki suyu ayırarak ve oluşan su zerrelerini sıcak boru ile temas ettirerek buhar haline dönüştürme prensibiyle çalışıyordu. 


Daimler Reitwagen
Daimler Reitwagen



Harley Davidson Nasıl Kuruldu?


Bu konuda Wisconsin 'de kurdukları küçük atölyelerinde çalışmaya başlayan arkadaşlar 1903 yılında ilk motosikletlerini ürettiler ve aynı yıl içerisinde soy isimlerini verdikleri Harley-Davidson şirketini hayata geçirdiler.

Ancak ürettikleri ilk motor piyasanın beklentilerini karşılayamamıştı, çok küçük bir motoru vardı ve en ufak yokuşta bile pedal çevirmek gerekiyordu. Bunun üzerine daha sonradan “Serial Number 1” adını verecekleri ve arka tekerleğe daha fazla güç verecek model üzerine çalışmaya başladılar. Bu model şirket tarafından satış amaçlı üretilmiş ilk motosiklet kabul edilmektedir. 

Serial Number 1 piyasada büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu yeni tasarımda üretilen güç o dönem için oldukça tatminkardı. Bu başarı neticesinde 1904 yılında ilk satış mağazalarını açtılar ve ilk defa 1905 yılında firmaya bir çalışan dahil ettiler. 1905 yılı Harley - Davidson için bir kırılma noktasıydı. Çünkü 1905 yılının 4 Temmuz kutlamaları için düzenlenen motosiklet yarışlarını kazandılar. Böylece artık marka kulaktan kulağa yayılarak tüm Amerika 'da konuşulur hale gelmişti.


ilk harley davidson
İlk Harley - Davidson


1906 yılında ise halen şirket merkezi olarak kullandıkları Chesnut Sokağı’ndaki yerlerine geçtiler.

Piyasa onlara beklediklerinden fazla ilgi göstermişlerdi ve üretimi yetiştirebilmek için gece gündüz çalışmaları gerekiyor ve her geçen gün yeni modeller üzerinde çalışarak tasarımı ve motor gücünü de arttırıyorlardı. İlk olarak Amerikan polis teşkilatına 2500 motosiklet teslim edildi, daha sonra 1. Dünya Savaşında orduya 15.000 kadar motosiklet üretimi yaptı. Üretimleri yıllık 28.000 motosiklete kadar yükselmişti ve 1925 yılında yaşanan ekonomik krizden etkilense de ayakta kalmayı başardı. Bu defa Amerikan Ordusu 2.Dünya savaşı öncesi ve sırasında toplamda 90.000 motosiklet siparişi verdi. 

Harley - Davidson, kaliteli üretim, tasarım ve yeniliğe açık olması nedeniyle Amerikan devleti tarafından en çok tercih edilen marka olmuş ve bu nedenle de perakende satışlarını da o ölçüde arttırmıştır.


Harley Davidson
Amerikan Ordusu tarafından kullanılan Harley Davidson 'lar


Ancak bu saltanat 2.Dünya savaşı sonrası Japon üreticilerin piyasaya girişi ve daha ekonomik motorlar üretmesi markayı oldukça etkiledi. 1969 yılında marka, AMF’ye (American Machinery Foundry) satıldı. AMF 'nin markayı daha ileri taşıyacağı beklentisi çok yüksekti fakat yapılan operasyonel hatalar (işçi sayısında azalma, maliyetin aşağıya çekilmesi amacıyla kalitenin düşürülmesi gibi) şirkete olan güveni çok sarstı. Zira yüksek kalite o zamana dek Harley - Davidson 'u diğer motorlardan ayıran en önemli özellikti ve kalitenin düşmesi şirketin itibarını yerle bir etti. 

Sonuç olarak AMF bu baskılara direnemeyip 1981 yılında 13 yatırımcının katılımı ile oluşan konsorsiyuma Harley - Davidson 'u sattı. Bu satış sonucunda şirket eski ilkelerini yeniden ayağa kaldırdı ayrıca 1983 yılında ABD 'ye ithal edilecek 700 cc üzeri tüm motorlara %45 gümrük vergisi konulması şirketi tekrar güçlü bir pozisyona taşıdı.

Tüm bu süreç içerisinde oluşturulan marka bağlılığı şirketin en önemli kazanımlarından oldu. Kulaktan kulağa yayılan hızın, gücün ve özgürlüğün simgesi haline gelen Harley - Davidson kullanıcıları sık sık düzenledikleri etkinliklerle markaya her zaman reklam desteğinde bulundular ve belki de Harley - Davidson Motosikletlerinin bu kadar tutulmasında en büyük katkıyı sağladılar.

Aşağıda Harley - Davidson 'nun başrollerde olduğu Easy Rider filminden bir kesit izleyebilirsiniz.







Hiç yorum yok